ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Γεννήθηκα στην Πάτρα το 1979 και μεγάλωσα στη Λάρισα ενώ η καταγωγή μου είναι από τα Χορτάτα Λευκάδας. Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου, μετά από τις οικογενειακές μου αρχές και αξίες, έπαιξε ο πρωταθλητισμός στο άθλημα του βόλεϊ όπου πέτυχα σημαντικές διακρίσεις σε νεαρή ηλικία (σημαντικότερη η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα το 1996). Είμαι παντρεμένη με τον Lorenzo Ronzi, μητέρα δύο αγοριών και από το 2003 κατοικώ μόνιμα στην Καρδίτσα.

Μετά τις σπουδές μου στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επέλεξα την ειδικότητα της Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής. Αυτό που με μάγεψε στη Γενική-Οικογενειακή Ιατρική είναι η ολιστική προσέγγιση του ασθενούς και ο μεγάλος της ρόλος στην πρόληψη των νοσημάτων. Το γεγονός ότι είσαι ο ιατρός που έρχεσαι κοντά με τον ασθενή γιατί εσένα θα επισκεφθεί τόσο για την πρόληψη αλλά και για οτιδήποτε του συμβεί. Μαθαίνεις σιγά-σιγά για την οικογένειά του, τη δουλειά του, τα προβλήματά του και χτίζεις μια σχέση που βοηθά πολύ στο να τον βοηθήσεις να ξεπεράσει τα όποια σωματικά και ψυχικά προβλήματα αντιμετωπίζει. Κι αν κάτι ξεφεύγει από τα όρια της ειδίκευσής σου, τον βοηθάς να βρει τον καλύτερο δρόμο μέσα στο δαιδαλώδες σύστημα υγείας.

Από το 2015 μπήκε στην καρδιά μου ο αεραθλητισμός και αποφάσισα να ασχοληθώ με την Αεροπορική Ιατρική. Ολοκλήρωσα την εξειδίκευση μου στο Λονδίνο (Kings College London) και στόχος μου έγινε η πρόληψη των αεροπορικών ατυχημάτων, φροντίζοντας να πιστοποιώ την καταλληλότητα των πιλότων για πτήση μετά τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων. Είμαι ενεργό μέλος των Αερολεσχών Ν.Καρδίτσας και Ερμής κι έχω λάβει μέρος ως πλήρωμα σε Περιφερειακούς και Πανελλήνιους Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών (σημαντικότερη διάκριση η κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδος το 2018).

Ενώ το ήθελα γι’ αρκετά χρόνια, τελικά μόλις πρόσφατα κατάφερα να μυηθώ στο μαγικό ταξίδι του βελονισμού και της παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου τον Ιούνιο του 2021, λαμβάνοντας πιστοποίηση από την Παγκόσμια Εταιρεία Βελονισμού (ICMART). Ο βελονισμός αποτελεί μια επιστημονικά αποδεδειγμένη φυσική θεραπεία ενεργοποίησης των μηχανισμών του εαυτού μας, στερείται παρενεργειών κι έχει απίστευτες δυνατότητες είτε ως αυτόνομη είτε ως συμπληρωματική θεραπεία σε πολλές παθήσεις που ορίζονται επακριβώς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πάντα ήμουν θερμή υποστηρικτής των κοινωνικών δράσεων και τις χαιρετίζω απ’ όποιον φορέα κι αν οργανώνονται. Από τα πρώτα μου χρόνια ως ιατρός συμμετείχα σε πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού για τη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Παρευρέθηκα αφιλοκερδώς επί σειρά ετών ως ιατρός αγώνων βόλεϊ, μπάσκετ αλλά του Τιτάνιου Δρόμου στον Παλαμά Καρδίτσας. Κάθε Σεπτέμβριο οργανώνω την «Εβδομάδα Πρόληψης» στο ιδιωτικό μου ιατρείο, όπου εξετάζω δωρεάν ασθενείς που προσέρχονται και τους συμβουλεύω για την πρόληψη της υγείας τους εξατομικευμένα. Έχω λάβει μέρος ως ομιλήτρια σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Νομό Καρδίτσας με σκοπό την ενημέρωση του κοινού πάνω στους εμβολιασμούς, την Οστεοπόρωση και την Αρτηριακή Υπέρταση. Τελευταία μου ομιλία ήταν στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ιτέας Καρδίτσας για την ενημέρωση των μαθητών για τη λοίμωξη Covid19 και την προστασία μας από την πανδημία. Τέλος, συμμετείχα εθελοντικά στην πλατφόρμα τηλεϊατρικής DrButton που λειτούργησε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω της οποίας παρείχα συνεδρίες τηλεϊατρικής και συμβουλευτική σε συνανθρώπους μας που είχαν προσβληθεί από Covid19.

Είμαι υπέρμαχος της πρόληψης μέσω της σωστής διατροφής, της άσκησης, των εμβολιασμών και των περιοδικών ελέγχων υγείας (checkup) που συνιστώνται για τον καθένα εξατομικευμένα. Σημαντική βαρύτητα δίνω επίσης στην ψυχική υγεία και την επαφή του ανθρώπου με τη φύση. Στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά μου συγκαταλέγονται η στήριξη του μητρικού θηλασμού, η διακοπή του καπνίσματος και η αντιμετώπιση παθήσεων που προέκυψαν από το σημερινό τρόπο ζωής όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία, το άγχος και η κατάθλιψη. Πολλές από αυτές τις παθήσεις θεραπεύονται με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, το διαλογισμό, τη διαχείριση του άγχους και το βελονισμό.

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου βιάζομαι να «ρουφήξω» τη ζωή και παράλληλα προσπαθώ να βρω την ισορροπία ανάμεσα στις υποχρεώσεις και την ανάπαυση – αυτοφροντίδα. Θέλω ν’ απολαμβάνω όμορφες χαλαρές στιγμές με την οικογένειά μου και τους φίλους μου αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσω να παρακολουθώ τα νεότερα δεδομένα και να εξελίσσομαι στην επιστήμη μου. Στόχος μου είναι να προσφέρω όσο περισσότερο μπορώ μέσα από τη σχέση ιατρού-ασθενή, με σεβασμό στον άνθρωπο και με βάση την ηθική και τις αξίες της Ιατρικής. Για τη δύσκολη αυτή αποστολή έχω επιλέξει με πολύ αυστηρά κριτήρια τους συνεργάτες μου ώστε αφενός να συμπορευόμαστε με τις ίδιες αξίες και αφετέρου να πληρούν υψηλά κριτήρια δεξιοτήτων. Η φιλοσοφία όλων μας στο ιατρείο είναι να σκύβουμε πάνω από τον ασθενή και τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες, με μία ολιστική, εξατομικευμένη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση, αφιερώνοντας το χρόνο και την ενέργεια που απαιτείται με σκοπό να διασφαλίσουμε την αποκατάσταση της υγείας του και το ευ ζην.