Πρόληψη

 

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» ήταν η σοφή ρήση του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, σχεδόν 2500 χρόνια πριν, θέλοντας να αναδείξει το σημαντικότατο και πρωταγωνιστικό ρόλο της πρόληψης στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου.

Σήμερα γνωρίζουμε πως η πρόληψη πολλών νοσημάτων και παθήσεων είναι εφικτή, μέσω του υγιεινού τρόπου ζωής μας. Ακρογωνιαίοι λίθοι είναι:

  1. Η διατροφή μας. Επιδιώκουμε μία ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, όσπρια, όπως η μεσογειακή διατροφή.
  2. Η συστηματική άσκηση. Από το σχεδόν καθημερινό περπάτημα μέχρι ασκήσεις ενδυνάμωσης και εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης για τον καθένα, η άσκηση είναι ο πιο καλός μας σύμμαχος στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, ενός γερού σκελετού κι ενός υγιούς καρδιοαναπνευστικού συστήματος.
  3. Η διαχείριση του άγχους. Το άγχος που προκύπτει από τους απαιτητικούς ρυθμούς της σύγχρονης κοινωνίας ενοχοποιείται για πολλά προβλήματα υγείας. Ένα χόμπι στο οποίο αφιερώνουμε λίγο χρόνο, η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός, η προσευχή, η yoga, ο βελονισμός αλλά και ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες μπορούν να μας βοηθήσουν στη διαχείρισή του.
  4. Η αποχή από το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση αλκοόλ και τις εξαρτησιογόνες ουσίες

Ανάλογα με το φύλο και την ηλικία μας, καθώς και με το ατομικό και οικογενειακό μας ιστορικό, συστήνονται προσυμπτωματικοί έλεγχοι (check-up), τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι:

  1. Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
  2. Εξετάσεις αίματος-ούρων
  3. Μαστογραφία (και ενδεχομένως και υπέρηχος μαστών)
  4. Τεστ Παπανικολάου (έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας)
  5. Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας (έλεγχος για οστεοπόρωση)
  6. Κολονοσκόπηση
  7. Τονομετρία Οφθαλμών (έλεγχος για γλαύκωμα)
  8. Ετήσια εξέταση των σπίλων του σώματος (έλεγχος για καρκίνο δέρματος και μελάνωμα)

Τέλος, σημαντικό κομμάτι της πρόληψης αποτελούν οι εμβολιασμοί. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμοί δεν περιορίζονται στην παιδική ηλικία αλλά συνιστώνται και στην ενήλικη ζωή, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις παθήσεις του κάθε ανθρώπου. Οι σημαντικότεροι εμβολιασμοί είναι:

  1. Αντιγριπικός εμβολιασμός (κατά του ιού της γρίπης, πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο σε όλους άνω των 60 ετών, στις έγκυες γυναίκες και επιπλέον σε νεότερους με συγκεκριμένες παθήσεις)
  2. Εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου (συστήνεται σε όλους άνω των 65 ετών και επιπλέον σε νεότερους με συγκεκριμένες παθήσεις)
  3. Εμβολιασμός κατά του έρπη ζωστήρα (καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία σε ασθενείς 60-75 ετών)
  4. Αντιτετανικός εμβολιασμός. Εμβόλιο που χορηγείται είτε μόνο του είτε συνδυαστικά κατά της διφθερίτιδας (διπλό), της πολιομυελίτιδας και του κοκκύτη (4πλό). Συστήνεται σε όλους τους ενήλικες, εάν δεν έχει γίνει στην παιδική ηλικία αποτελείται από 3 δόσεις και στη συνέχεια γίνεται μία αναμνηστική δόση κάθε 10 έτη εφόρου ζωής.
  5. Εμβολιασμός κατά του κοκκύτη στην εγκυμοσύνη. Πραγματοποιείται την 27η-36η εβδομάδα κύησης με σκοπό να προστατέψει τα βρέφη. Διατίθεται ως εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (Τdap).

Η ιατρός, μετά από γνώση του ιστορικού σας, καθορίζει το ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΛΑΝΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, σας ενημερώνει ποιοι προσυμπτωματικοί έλεγχοι συνιστώνται για εσάς και σε ποια συχνότητα και καταρτίζετε μαζί το πλάνο των εμβολιασμών σας.