Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις για το βελονισμό

1. Πονάει ο βελονισμός;

Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές, έχουν διάμετρο τρίχας και με την είσοδό τους δεν υπάρχει πόνος, ενδέχεται να υπάρχει ένα μικρό αίσθημα δυσφορίας, παροδικό, στην είσοδο τους στο δέρμα, το οποίο υποχωρεί άμεσα.

2. Έχει αποτέλεσμα ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια πανάρχαια ιατρική πράξη κι έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι μπορεί να θεραπεύσει σειρά ασθενειών είτε από μόνος του, είτε σε κάποιες άλλες παθήσεις δρα συμπληρωματικά ως προς την κύρια θεραπεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει μια λίστα ενδείξεων, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ (https://chorti.gr/endeixeis-velonismoy/)

3. Είναι ο βελονισμός ασφαλής;

Ο βελονισμός αν εφαρμόζεται από πιστοποιημένο βελονιστή είναι απολύτως ασφαλής και στερείται παρενεργειών. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι μικρή μελανιά σε κάποιο σημείο εφαρμογής βελόνας. Επίσης έχει αναφερθεί σπάνια υπνηλία μετά τη συνεδρία.

4. Σε πόσο καιρό θα δω αποτελέσματα;

Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μια οξεία πάθηση θα θεραπευθεί γρηγορότερα και θα χρειαστεί λιγότερες συνεδρίες απ’ ότι μια χρόνια πάθηση. Σε γενικές γραμμές απαιτούνται 8-10 συνεδρίες με συχνότητα 2 συνεδρίες την εβδομάδα. Για τη διακοπή του καπνίσματος απαιτούνται λιγότερες συνεδρίες (κατά μέσο όρο 3-5 συνεδρίες).

           5. Οι βελόνες είναι μιας χρήσεως;

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στο ιατρείο είναι αποστειρωμένες, μιας χρήσεως και απορρίπτονται στο ειδικό δοχείο μετά τη χρήση τους. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο μόλυνσης από τις βελόνες αυτές.

6. Εάν λαμβάνω φάρμακα μπορώ να κάνω βελονισμό;

Φυσικά, δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη στο βελονισμό, μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις θεραπείες, όπως και με ομοιοπαθητικά φάρμακα. Μόνη εξαίρεση η χρήση οπιούχων παυσίπονων, η οποία «μπλοκάρει» το βελονισμό και ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα να εφαρμοστεί βελονισμός, δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που προσδοκούμε.